Za napade u Beču još 12 osumnjičenih, porijeklom većinom iz Čečenije i jugoistočne Europe

Za napade u Beču još 12 osumnjičenih, porijeklom većinom iz Čečenije i jugoistočne Europe

Osumnjičenici imaju između 16 i 25 godina i rođeni su u Beču, na Kosovu, Čečeniji, Bangladešu, St. Pöltenu, i Mödlingu, a nastanjeni su u Beču (10) i St. Pöltenu (2), piše portal Heute.at.

Prema informacijama, osumnjičeni koji su rođeni u Austriji imaju strane korijene, uglavnom čečenske i iz jugoistočne Europe.

Uz podršku brojnih pripadnika specijalne policije istražitelji pretresaju njihove stanove u Beču i Sankt Pöltenu.

Mediji su već objavili da je ubijeni napadač Albanac porijeklom iz Sjeverne Makedonije, Kurtin S. rođen 2000. godine i jedan je od 90 Austrijanaca koji su u srpnju spriječeni da odu u Siriju.

Heute za njega piše da je bio talentirani nogometaš, ali da je kasnije bio aktivan na “selefisitičkoj sceni” u Austriji. Pušku je nabavio u Slovačkoj, a automobil kojim se dovezao pripadao je majki jednog od osumnjičenih Kosovara.

 

Što je poznato o napadu u Beču

 

U napadu su ubijene četiri osobe i napadač. Ukupno pet osoba. Žrtve napada su prolaznici, dva muškarca i žena. Teško je ranjeno još 17 osoba. Među ranjenima je i jedan policajac.

Policija je objavila da je nakon jedan sat ujutro na ulicama u bijegu bio najmanje jedan naoružani napadač.

Jedan napadač je upucan kod crkve svetog Ruperta. Imao je automatsko oružje, pištolje i dosta municije. Na tijelu mu je bio eksplozivni pojas. Ustanovilo se da je lažan.

Napad se dogodio na šest lokacija, a još nije poznat točan broj napadača.

Premijer Sebastian Kurz je rekao da se radi o planiranom napadu. Policija je dobila 20.000 snimki napada, a građane mole da ostanu u kućama. Zatvorene su i škole.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer napadača je opisao kao islamističkog terorista. Rekao je da vjeruje da je bilo više napadača.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar