Za pola godine u HNŽ-u kamere za rano otkrivanje požara

Za pola godine u HNŽ-u kamere za rano otkrivanje požara

U pograničnim dijelovima HNŽ-a i općinama koje graniče sa Hrvatskom i Crnom Gorom će se u idućih pola godine postaviti nadzorne kamere zahvaljujući kojima će vatrogasci na vrijeme moći reagirati u prevenciji i gašenju požara. Sredstva u vrijednosti od oko 370 tisuća eura će se potrošiti na postavljanje 3 do 6 kamera na području Ravnog, Čapljine i Neuma. Novac je dobiven u okviru projekta „Holistički model integralne zaštite od šumskih požara – HOLISTIC” kojem je Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a jedan od dvadesetak partnera. U projekt Europske Unije je uključeno 20 partnera iz osam zemalja Jadransko Jonske regije i to Italije, Slovenije, Hrvatske, Albanije, Grčke, Crne Gore, Srbije i BiH. Vrijednost cijelog projekta iznosi 28 milijuna eura. Projekt „HOLISTIC” usredotočen je na prevenciju i ublažavanje šteta od prirodnih i drugih nesreća, s posebnim naglaskom na rizike od požara bio je tema jučerašnjeg okruglog stola u Hotelu Mostar.

Pioniri

Eugen Ćubela, direktor Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a je kazao kako je ovo prvi puta da se na našem području kamere instaliraju sa ovom namjenom. „Mi smo pioniri u ovakvoj vrsti projekta. Nadamo se da na tome nećemo stati. U našim područjima blizu Jadrana nam požari nanose više štete nego poplave u Bosni. Na tim kamerama će se vjerojatno vidjeti i počinitelji i oni koji pale ali je to već u nadležnosti MUP-a. U zadnjih par dana smo bili svjedoci više požara zbog čijeg gašenja su se morale aktivirati i Oružane snage BiH. A opet nitko ne snosi odgovornost tko je to potpalio. Simptomatično je to da u jednome danu na 7 različitih mjesta izbije požar. Naše je da priječimo požare i da ih gasimo“, kazao je Ćubela.

Kap u moru

Konzultant na radnom paketu pri projektu Holistik, Admir Logo kaže da je cilj projekta unaprjeđenje zaštite od požara u regiji Balkana i Jugoistočne Europe. „Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a je odgovorna za provođenje jednoga od radnih paketa u projektu koji se odnose na kapitalizaciju primjera dobre prakse zemalja u okruženju i prenošenja iskoristivosti tih praksi u našoj županiji. Na temelju zaključaka vidjeti ćemo da li može doći do  primjene i realizacije nekih novih projekata. U svakom slučaju jako je dobro vidjeti dokle su  u oblasti zaštite od požara stigle zemlje u okruženju. U tome smislu je potrebno uspostaviti kontakte i eventualno unaprijediti suradnju kako bi se kandidirali za neke buduće projekte koje će također financirati Europska unija“, ustvrdio je Logo.

Silvio Ostojić, zapovjednik vatrogasne postrojbe Čitluk istaknuo je potrebu daljnje modernizacije opreme s kojom raspolažu vatrogasci. „Prije dvije godine dobili smo vozilo za tehničke intervencije. Nedavno smo zbog teške prometne nezgode u Žitomisliću trebali brzo intervenirati kako bi spasili ljudski život. U roku od 5 minuta smo pneumatskim kliještima uspjeli odvaliti vrata i izvući unesrećenog iz vozila. Međutim, to je kap u moru. Mi rabimo vatrogasna vozila koja su stara po 60 godina. Nadam se da ćemo u suradnji s Upravom za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ dobiti nova vozila“, kazao je Vasilj.

DL

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing