Zašto ni jedan Afrikanac nije dobio lijek protiv ebole?

Zašto ni jedan Afrikanac nije dobio lijek protiv ebole?

Španjolski misionar, koji je zaražen smrtonosnim virusom ebole u Liberiji, bit će treća osoba sa Zapada koja će primiti eksperimentalni lijek koji nikada nije testiran na ljudima i čije su količine ograničene.
U tekstu posvećenom eksperimentalnom serumu protiv ebole, agencija AP je navela kako ova objava španjolskih vlasti pokreće pitanja zašto ni jedan Afrikanac nije dobio taj lijek i na koji način se odlučuje tko mu ima pristup.
Ovaj serum je dosad dobilo dvoje državljana SAD, humanitarnih radnika, koji su se zarazili u Liberiji, a sada su u Atlanti na liječenju.
AP navodi kako je o tom pitanju razgovarano i u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, dok stručnjaci za ebolu upozoravaju da male količine eksperimentalnog lijeka neće zaustaviti epidemiju te bolesti koja se proširila na četiri afričke zemlje.
Američki predsjednik Barack Obama i Administracija za hranu i lijekove (FDA) odobrili su zahtjev vlade Liberije da se u tu zemlju pošalju doze eksperimentalnog lijeka za liberijske liječnike zaražene virusom ebole.
U priopćenju, objavljenom na službenoj stranici predsjedništva Liberije, navodi se da će eksperimentalni lijek ovog tjedna isporučuti predstavnici američke vlade. Kako je prenijela agencija Reuters, predsjednica Liberije Ellen Johnson-Sirleaf je u petak od Obame zatražila taj serum.

Eksperimentalni lijek, piše Tanjug, je poznat pod imenom ZMapp i to je koktel specijalno napravljenih antitijela s ciljem da napadne virus ebole.
O tom lijeku se, navodi AP, jako malo zna. Antitijela su testirana na malom broju majmuna, ali ne i ljudi. Prema jednoj studiji, 43 posto tretiranih majmuna, kod kojih su već bili izraženi simptomi, preživjelo je poslije uzimanja lijeka.
Lijek proizvodi američka kompanija Mapp Biopharmaceutical Inc koja sada radi na kombinaciji tri antitijela.
Zasad postoje samo male količine tog seruma. Američki dužnosnici navode da za dva do tri mjeseca mogu se proizvesti vrlo male količine, ukoliko se ne pronađe način da se to čini brže.

Navodeći da se oboljeli američki humanitarci, koji primaju eksperimentalni serum, navodno sporo oporavljaju, agencija AP prenosi izjavu zdravstvenih dužnosnika koji ukazuju da ne postoji način da se utvrdi pomaže li lijek zaista x ili će ta dva pacijenta biti među 40 posto ljudi koji inače prežive.
Bez studije na ljudima, nije moguće znati može li lijek i naštetiti, umjesto da pomogne.
AP dodaje kako zasad nije jasno na koji način su španjolski dužnosnici došli do doze seruma. Španjolski misionar se, također, zarazio u Liberiji i sada je u bolnici u Madridu.
Broj umrlih u najtežoj epidemiji ebole do sada dostigao je 1.013, nakon što su u tri dana, zaključno s 9. kolovoza, u tri zapadnoafričke zemlje preminule još 52 osobe, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija.
Najveći broj smrtnih slučajeva od ebole zabilježen je u ta tri dana u Liberiji – 29, dok je u Sijera Leoneu preminulo 17, a u Gvineji šest osoba, prenosi Tanjug.
Prema službenim podacima, ukupan broj oboljelih od ebole je povećan na 1.848 osoba.

bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar