Znanstvenici su uspjeli iz vječnog leda ‘probuditi‘ životinju staru 24 tisuća godina: nakon zagrijavanja počela je jesti, ali i množiti se!

Znanstvenici su uspjeli iz vječnog leda ‘probuditi‘ životinju staru 24 tisuća godina: nakon zagrijavanja počela je jesti, ali i množiti se!

Znanstvenici su uspjeli oživjeti sićušnu životinju rotatoriju (Rotifera) , koja je bila zamrznuta u sibirskom permafrostu već 24 000 godina. Životinjica je postala aktivna i čak se počela razmnožavati nakon što su je znanstvenici zagrijali i nahranili, piše National Geographic. 

Poznato je da jednostavni organi poput bakterija mogu preživjeti tisućama godina u permafrostu (vječnom ledu), ali ovim uspješnim eksperimentom, naučnici su potvrdili da i složeniji organizmi imaju slične sposobnosti.

– Radi se o životinji sa živčanim sustavom, mozgom i ostalim organima, navodi biolog Stas Malavin iz Znanstvenog centra za biloška istraživanja Puscino.

– Naša studija je najjači dokaz do sada da višestanične životinje mogu izdržati desetke tisuća godina u kriptobiozi, stanju u kojem su metabolički procesi zaustavljeni, ističe Malavin.

Znanstvenici su prethodno uspjeli oživjeti i dvije vrste okruglih crva koje su bile zamrznute u permafrostu najmanje 30.000 godina. U istraživanju iz 2018. objavljeno je kako su u život vratili višestanične okrugle gliste Panagrolaimus detritophagus i Plectus parvus, koji su mirovali u vječnom ledu u dolini rijeke Kolyme na krajnjem sjeveroistoku Sibira.

Naslage u kojima su pronađeni valjkasti crvi stare su između 30.000 i 40.000 godina.

Međutim, ovo je prvi put da su oživjeli tako staru rotatoriju. One spadaju u skupinu najmanjih višestaničnih životinja, veličine od 0,1 do najviše 3 milimetra. Na glavi imaju vijenac od trepavica s kojim se kreću, navodi Index.

Godine 2015. Malavin i njegovi kolege bušili su vječni led u Sibiru u Rusiji. Pritom su pronašli jednu rotatoriju, manju od četvrt milimetra. Kada su je ugrijali i dali joj jesti, životinja se ponovno aktivirala. Na još veće iznenađenje znanstvenika, rotatorija se počela množiti. U povoljnim uvjetima ove životinjice razmnožavaju se nespolno (partenogeneza), a kada su uvjeti nepovoljni biraju spolno razmnožavanje.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar