• Državne jasle u 2016. pojele 14 milijuna KM plaća više nego u 2015.
  • Državne jasle u 2016. pojele 14 milijuna KM plaća više nego u 2015.
  • Državne jasle u 2016. pojele 14 milijuna KM plaća više nego u 2015.

Državne jasle u 2016. pojele 14 milijuna KM plaća više nego u 2015.

U svom ekspozeu, datom prije skoro dvije godine, premijer FBiH Fadil Novalić najavio je kako će prva mjera biti donošenje moratorija na sva zapošljavanja u javnom sektoru – piše  www.bljesak.info

Umjesto najavljenog smanjenja troškova za plaće i broja zaposlenih u administraciji, Vlada Fadila Novalića u prethodnoj godini je postavila nove rekorde u obje kategorije, navodi Istinomjer tvrdeći kako je rezultat “moratorija na zapošljavanje” za godinu dana 460 novih zaposlenih na prroačunu Federacije. U svom ekspozeu, datom prije skoro dvije godine, premijer FBiH Fadil Novalić najavio je kako će prva mjera biti donošenje moratorija na sva zapošljavanja u javnom sektoru. ”Ova mjera će biti na snazi do daljnjeg, a intencija je da se prirodnim odlivom radne snage, smanji broj zaposlenih, te da se i na ovaj način umanje troškovi po osnovu plaća”, rekao je tada Novalić.

Iako je moratorij na zapošljavanje u Federaciji BiH službeno bio na snazi i u protekloj godini, institucije koje se nanciraju iz entitetskog proračuna dobile su 461 novog uposlenika u 2016. godini. Ukupan broj zaposlenih u ovoj kategoriji tako se popeo na 7.360 i premašio čak i broj od 7.157 zaposlenih u 2011. godini. Ovo je ujedno i najveći skok u broju zaposlenih ”na proračunu” zabilježen u prethodnih pet godina.

”Usporedbe radi, u prethodnom mandatu broj zaposlenih porastao je 2011. godine za 132 osobe, a 2014. godine za skromnih 15 uposlenika, dok je u druge dvije godine mandata bilježio blagi pad”, navodi Istinomjer. Podatak o broju zaposlenih i visini budžetskih rashoda za plaće i naknade u 2016, dostupan je u dokumentu koji je izradila Agencija za državnu službu FBiH, ”Sistem državne službe u Federaciji BiH: Izazovi i perspektive”, koji je nedavno predstavljen Vladi FBiH i usvojen na njenoj 94. sjednici. Podaci o ostalim godinama preuzeti su iz revizorskih izvještaja o izvršenju proračuna FBiH.

 

Prema ovom dokumentu, zajedno s brojem zaposlenih, proporcionalno su porasli i troškovi njihovih plaća i naknada, u približno identičnom omjeru (blizu 7 posto). Aktualna Vlada FBiH i ovdje je uspjela nadmašiti prethodnu, jer su ostvareni troškovi, u visini od 217,5 milijuna KM za plate i naknade proračunskih korisnika u 2016. godini, također veći nego u bilo kojoj godini prošlog mandata. ”To znači da je, u odnosu na 2015. godinu, za plaće i naknade u prošloj godini isplaćeno čak 14 milijuna KM više iz federalnog proračuna. Obećanje premijera Novalića, da će uvođenjem moratorija biti smanjen broj zaposlenih u administraciji, kao i troškovi plaća i naknada iz proračuna, u prethodnoj godini je denitivno prekršeno”, navodi Istinomjer.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar