VIDEO: Bujice i klizišta diljem BiH

VIDEO: Bujice i klizišta diljem BiH

Obilne padaline prouzročile su poplave i aktivirali klizišta diljem Bosne i Hercegovine. Iako se voda povlači, žitelji pogođenih mjesta strahuju od najave novih oborina.

Sarajevsko naselje Otes u potpunosti je odsječeno od ostatka grada zbog poplava nako izlijevanja rijeke Željeznice. Oko 600 kuća se nalaze u tom naselju u kojem je spasilačka služba oko 2.45 sati evakuira građane na prvi poziv. Mještani su zabrinuti i kažu da ih čeka neizvijesna noć.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto za N1 je kazao da je Otes, kao i prethodnih godina najteže pogođen.

Pod vodom kuće i restorani u Blagaju – vodostaj najveći od kad je mjerenja iz 1923.

Obilne padaline izazvale su velike probleme na području Hercegovine, gdje su poplavljeni brojni objekti zbog povećanog vodostaja rijeka. Na području Mostara vodostaj Neretve je samo u četiri sata narastao za 119 centimetara. U Blagaju je rijeka Buna poplavila nekoliko objekata nakon što se izlila iz korita. Došlo je i do porasta podzemnih voda i bujičnih potoka, izvješćuje Anadolija.

Blagajci koje je ekipa AA zatekla u blizini derviške tekije rekli su da je slična situacija bila i prije 12 godina, ali da je ovo ipak najviši vodostaj koji pamte.

“Dodatni problem u ovom slučaju predstavljaju podzemne vode koje izbijaju. To je ipak manji problem u odnosu na ovo što uzrokuju padaline. Ako noćas ponovo bude kiša, a meteorolozi su je najavili, sigurno će sutra oko podneva vodostaj Bune biti veći od trenutnog za dvadesetak centimetara. I to bi zaista bio problem. Također, svi se pribojavamo da će proteći i obližnji potok koji teče samo u slučajevima velikih padavina. I to bi dodatno zakompliciralo stvari”, rekao je jedan od stanovnika Blagaja, koji je od jutros uz rijeku.

Mlađi Blagajci s kojim je ekipa AA razgovarala pamte i snijeg iz 2012. kada je vodostaj Bune također bio visok, a kažu da je i prošle godine uslijed obilne kiše situacija bila slična te da je vodostaj opao nakon nekoliko dana.

Danas izmjereni vodostaj Bune (u 8 sati) kaže da je ova rijeka dostigla najviši vodostaj od početka rada stanice 1923. godine. Prema podacima Agencija za vodno područje Jadranskog mora, iznosio je 195 centimetara. Federalni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje za obilne padaline, olujan vjetar kao i pojavu klizišta.

Messer pod vodom – upitna isporuka medicinskog kisika

Punionica kisika Messer u Rajlovcu kod Sarajeva potpuno je pod vodom, potvrdio je za N1 Goran Čerkez iz Federalnog ministarstva zdravstva. Kazao je kako rade na pronalasku rješenja kako bi pronašli zamjensko postrojenje.

N1 je u međuvremenu kontaktirao i Avdu Dedića direktora kompanije Messer koja je u BiH ovlaštena za proizvodnju i promet medicinskog kisika.

“Bolnice koje imaju središnje napajanje kisikom bit će u povoljnijem položaju, međutim, nijedna bolnica u BiH nema samo središnje napajanje, a ima dosta bolnica koje koriste samo boce s kisikom. Ako mi u tijekom današnjeg dana ne uspijemo napuniti boce, odnosno ne dobijemo odobrenje od nadležnih državnih organa, mi jednostavno, ne znamo što raditi. Mislim da će pacijenti ostati bez kisika i to će biti nesaglediva posljedica po sve nas”, rekao je Dedić za N1.

Klizište u Jablanici uništilo cestu i nekoliko vozila

Klizište koje se aktiviralo u Jablanici usljed obilne kiše urušilo je cestu i zatrpalo nekoliko automobila. Do klizišta je došlo u Dragan Selu kod Jablanice usljed obilne kiše koja je padala tijekom noći s četvrtka na petak. Odron zemljišta uništio je cestu te je njen dio pretvoren u potok, a zatrpano je i nekoliko automobila. Ozlijeđenih nije bilo, a jedna kuća je odsječena od ostatka sela, izvijestio je Bljesak.info.

Al Jazeera izvješćuje da se Neretva izlila u naseljima blizu Konjica, a zbog olujnog nevremena tijekom noći evakuiran je dio stanovništva.

Bujične vode prouzročile su prekid putne komunikacija na nekim regionalnim dionicama. Promet na dionici magistralnog puta Jablanica – Mostar bio je u prekidu u više navrata. Zbog izlijevanja vode, prijeti opasnost na putu od Konjica ka Mostaru.

Neretva se izlila u naselju Tuščica

Rijeka Neretva izlila se iz korita u naselju Tuščica u općini Konjic, što je dovelo do prekida prometa na regionalnom putu Konjic-Glavatičevo.

Tajnik općinskog Stožera civilne zaštite Konjic Haris Hondo, rekao je da se Neretva, zbog obilnih padalina, izlila na više mjesta, te da su sve raspoložive snage na terenu. Hondo kaže da je opskrba strujom uredna.

Povećani vodosaji na svim vodnim područjima

Usljed obilnih padavina došlo je do povećanja vodostaja na gotovo svim vodotocima na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH (sliv Une i Sane, sliv Vrbasa, sliv Bosne, sliv Drine i neposredni sliv rijeke Save), navodi se u informaciji Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo.

Vodotoci na kojima je došlo do značajnog povećanja vodostaja su na gornjem toku sliva rijeke Bosne, posebno sliv rijeke Željeznice, odnosno područje Sarajevskog polja, kao i sliv rijeke Prače.

Nove padaline prognozirane u sljedeća 24 sata za područje gornjeg toka sliva rijeke Bosne, Željeznice i Prače, mogu prouzročiti novi porast vodostaja i dostizanje kota pri kojima može doći do izlijevanja.

“Iz tog razloga upozoravamo nadležne institucije na aktivno djelovanje u skladu sa svojim nadležnostima, kao i građane uz navedene vodotoke na pojačan oprez tijekom naredne noći”, navode iz Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo.

Vodostaj na hidrološkim stanicama Ilidža na Željeznici, Vodoprivreda na Miljacki, te Prača na Prači u zadnja tri sata, točnije od 12.00‐15.00 sati je u opadanju, ali se zbog novih padalina tijekom noći očekuje novi porast.

Prema meteorološkim prognozama, prestanak padalina na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH očekuje se u noći sa 6. na 7. studenog 2021. godine.

Naselje Otes kod Sarajeva samo je jedno od onih koji od jutros vode borbu sa poplavama, te su odsječeni od ostatka županije. Ceste su poplavljene, a voda je mjestimično ušla u kuće. Voda je u pojedinim dijelovima poplavila i automobile.

Federalna uprava Civilne Zaštite uključila se u akciju evakuacije i spašavanja. Pripadnici FUCZ-a pomažu starijem stanovništvu i djeci.

Upravo u jednoj takvoj akciji spašena je obitelj s bebom

Na terenu širom Županije Sarajevo su vatrogasci i pripadnici Civilne zaštite FBiH. Na putu ka naselju su i pripadnici Gorske službe spašavanja ŽS koji izvlače građane iz poplavljenih domova, ali i automobila koji su ostali zarobljeni u vodi.

Upućen je apel građanima da ne izlaze iz kuća, a ukoliko moraju da se ne kreću blizu drveća.

Posebno alarmantna situacija je u općini Trnovo. Ekipe N1 su na terenu zabilježile područja potpuno poplavljena vodom, a mještani Kijeva, naselja smještenog u ovoj općini su posebno zabrinuti. Međusobno se pomažu, a nekoliko njih je spasilo i petogodišnje dijete od utapanja iz kuće koja koja je u potpunosti poplavljena.

Fahro Kolar prisustvovao je spašavanju djeteta i ispričao je kako je sve izgledalo te istakao da je to za njega bilo posebno emotivno.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar