Gospodarstvenici u HNŽ-u još nisu dobili ni marke od Županije

Gospodarstvenici u HNŽ-u još nisu dobili ni marke od Županije

Hercegovačko-neretvanski poduzetnici i ugostitelji još uvijek nisu dobili ni marku od županijske vlasti, a još se pouzdano ne zna kada će je i dobiti.
„Dva mjeseca trajanja koronavirusa Vlada je pričala da priprema mjere, a nijednu nije usvojila. Stožer se bavio prvenstveno sprječavanjem širenja epidemije, a gospodarstvom ne. I sad se Vlada pojavljuje kao spasitelj što će sredinom svibnja dopustiti rad“, kaže u izjavi za hercegovina.info predsjednik Udruženja poduzetnika Link Mostar, Tomislav Majić.
Stajališta je i da je i onih 244 marke doprinosa, što je Vlada Federacije donijela beznačajno, i da zapravo nadležni nisu pomogli nikome. Situacija je posebno teška u ugostiteljstvu.
„Za sada nismo dobili nikakvu pomoć ni od države niti od naše Županije. Ono što znam je da je izglasano da će država uplatiti poslodavcima doprinose za radnike za travanj u iznosu od 244 marke. Što se tiče Županije, od njih nema nikakvih informacija, a mislim da oni još nisu nikakve odluke niti donijeli”, kazao je za hercegovina.info Ante Miličević, vlasnik “Hotela Brotnjo” u Čitluku. Stanje je u hotelijerstvu posebno neizvjesno.
“Sve je otkazano za peti i šesti mjesec. Oni koji nisu otkazali mislim da je to samo ostala rezervacija na papiru, te da će se i oni uskoro javiti. Ukoliko se nastavi jenjavanje pandemije, eventualno možemo očekivati nešto osmi mjesec i jesen, ali ništa nije sigurno”. Vlasnik je i kafića u središtu Čitluka, a stajališta je da se isti moraju otvoriti.
“To je pretjerano i kasno. Po meni to se mora dozvoliti u narednih pet-šest dana. Nema nikakvog razloga da je zatvoreno do tada, barem za bašte. Ako ne dozvole rad u narednih pet-šest dana, to je baš katastrofa”, zaključuje.
I Božo Sesar, vlasnik restorana Maslina potvrđuje da konkretne pomoći još nema, a nešto se među ugostiteljima govori da će HNŽ uraditi kao i ZHŽ.
Ističe i da je pomoć iz Federacije nedostatna, jer ni minimalan doprinos ne iznosi 244 marke, nego poslodavac i na to mora nadodati još 30.
„Imam sedam ljudi, nikoga nisam odjavio. Neki mi kažu da sam lud, drugi da sam pametan. Treba pokušati biti čovjek“, kaže Sesar. Ističe da se, i nakon što se bašte kafića i restorana otvore, nameću brojna pitanja.
„Recimo ja imam baštu sa 60 stolica. Ako naši prepišu iz zemalja okruženja, onda ću ja tu moći imati 12-20 stolica. Iz inspekcije poručuju da će striktno pratiti i naplaćivati kazne od 2000-10000 maraka. Hoće li onda meni netko doći s metrom i reći, evo nisu dva metra, nego je jedan i pol i naplatiti mi kaznu“, pita se Sesar.
Dodaje da je pitanje kome se zapravo isplati otvoriti, te da će trebati pola godine da ljudi u ovoj branši dođu sebi.
Naš portal više je puta slao upite oko pomoći gospodarstvenicima u HNŽ-u, od kojih su brojni bili prisiljeni i davati otkaze. Dobivali smo odgovore da HNŽ čini sve što joj je u nadležnosti. Konkretno se tim pitanjem bave dva mjeseca od početka epidemije.
Na današnjoj, 120. sjednici Vlada Hercegovačko-neretvanske županije razmatrala je prijedlog mjera za ublažavanje negativnih posljedica pandemije koronavirusa na gospodarstvo.
„Iznova je istaknuto kako je, uz napore koje je, zajedno sa zdravstvenim djelatnicima, Stožerom civilne zaštite i drugim dionicima, dala u zaustavljanju širenja koronavirusa, Vlada kontinuirano radila i na izradi konkretnih mjera za pomoć gospodarstvu.
U tom kontekstu pristupilo se izradi Izmjena i dopuna, odnosno Rebalansa Proračuna o kojemu su, kao i o drugim mjerama koje će, moguće, biti pretočene u županijski tzv. koronazakon, članovi Vlade, na današnjoj sjednici, raspravljali. Budući da se radi o vrlo kompleksnim i financijski značajnim temama, a s ciljem donošenja što kvalitetnijih rješenja, zaključeno je kako će, o ovim temama, biti nastavljena rasprava i na sljedećoj sjednici Vlade koja je zakazana za ponedjeljak“, priopćili su iz Vlade HNŽ-a.
/Izvor: Hercegovina.info/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar