Klasični romani koji su bili meta cenzura i zabrana: Od Uliksa do Harry Pottera

Klasični romani koji su bili meta cenzura i zabrana: Od Uliksa do Harry Pottera

Napad na pisca Salmana Rushdieja još jednom je pokrenuo priču o ulozi pisca i književnosti u svijetu, odnosno o granicama o čemu i koliko daleko smiju književnici smiju pisati.

Rushdiejevo djelo koje će mu ugroziti život, „Satanski stihovi”, nadrealistički, postmodernistički roman, izazvao je zgražavanje među nekim muslimanima, koji su njegov sadržaj smatrali svetogrđem. Indija je bila prva zemlja koja je zabranila knjigu. Njen primjer slijedio je Pakistan, kao i razne druge muslimanske zemlje i Južna Afrika.

Međutim, tokom historije književnosti brojne knjige su bile zabranjivane, a brojni pisci napadani zbog svojih djela. Neka od najvećih djela svjetske književnosti u početku su bila metom cenzure.

U nastavku vam donosimo listu knjiga koje su bile zabranjivane, a koje danas svakako trebate pročitati:
Gospodar muha, William Golding

U ovom čuvenom romanu, grupa dječaka je zatočena na pustom ostrvu. Bez nadzora odraslih, oni ubrzo otkrivaju svoju životinjsku prirodu i počinju da se međusobno sukobljavaju. Goldingova knjiga je poznata po svom pesimističkom shvatanju ljudske prirode, zbog čega je u više navrata zabranjivana. Neki su smatrali da ona promoviše nasilje, drugima je smetao njen navodno netačan prikaz ljudske prirode, koji nas izjednačava sa životinjama, a postoje i oni koji su tvrdili da roman izaziva depresiju kod mladih.

Plodovi gnjeva, John Steinbeck

Novela iz 1939. godine izazvala je snažne kontroverze u Americi zbog vjerovanja da promiče komunističke vrijednosti. Unatoč tome, osvojila je Pulitzerovu nagradu te National Book Award. Knjiga govori o obitelji farmera koja je zbog teških ekonomskih uvjeta prisiljena napustiti rodnu Oklahomu i preseliti se u Californiju.

Harry Potter, J.K. Rowling

Možda najveće iznenađenje na popisu zabranjenih jest Harry Potter. Prva četiri nastavka megapopularne serije, koja je prodana u više od 450 miliona primjeraka, zabranjivana su i spaljivana diljem SAD-a zbog promicanja vračanja.

Životinjska farma, George Orwell

Iako ne čudi kako je Orwellova slabo prikrivena satira brutalnosti komunizma bila zabranjena u staljinističkom SSSR, njen status kao zabranjenoj knjizi je trajao dugo nakon pada Berlinskog zida. Ona je još uvijek zabranjena na Kubi i u Sjevernoj Koreji (iz istih razloga kao što je bila zabranjena od strane Sovjeta), a također je zabranjena u Keniji, zbog kritike korupcije i još bizarnije, od strane škola iz UAE zbog prikaza govora svinje što se smatra protivno muslimanskim vrijednostima.

Majstor i Margarita, Mihail Bulgakov

Priča o tome kako je ipak uspjela da bude izdata knjiga “Majstor i Margarita” je savršen primjer izvrnute poslovice “ko se pera lati, od mača strada”. Nakon uspjeha brojnih predstava, jedna je otišla predaleko, bar po mišljenju Sovjetskog režima. “Ljubičasto ostrvo” (1929) je izazvalo tako burnu rekciju da je ta predstava odmah zabranjena, a karijera njenog tvorca, Mihaila Bulgakova, uništena.

U strahu od gorih sankcija, Bulgakov je spalio prvu verziju Majstora i Margarite, i tražio vizu da emigrira u Francusku.

Zahtjev je odbijen, a naglašeno mu je ukoliko pokuša da napusti zemlju biće – ubijen. Njegova žena Jelena Šilovskaja ga je ohrabrila da uprkos svemu napiše roman, koji je konačno završio 1940, samo nekoliko nedelja prije smrti.

Njegova žena je tek poslije 25 godina uspjela da objavi roman, koji je bio cenzurisan (sa 12 posto originalnog teksta uklonjenog). Ilegalne verzije su kružile (kopije nalik pamfleta koje su se zvale “samizdat”), dok je konačna verzija izdata tek 1989.

Uliks, James Joyce

Zbog korištenog jezika i seksualnog sadržaja ovo je djelo izazvalo velike pobune unutar Sjedinjenih Država. godine 1921. knjiga je dobila zabranu u SAD-u, a sve kopije koje su pristizale poštom bile su spaljene. Tek desetljeće nakon, slučaj je završio na sudu te je presudom ponovno dozvoljeno izdavanje Uliksa.

Hrabri novi svijet, Aldous Huxley

Priča koja upozorava, na svijet previše naviknut na udobnosti, svijek koji je izgrađen na eksploataciji, cenzurama iz ne tako hrabrog staroga svijeta. Irska je zabranila ovu knjigu smatrajući kako govori protiv religije i tradicionalne obitelji, a Indija je otišla još dalje nazivajući autora “pornografom”, za njegov opis svijeta u kojem ohrabruje mlade ljude na korištenje rekreativnog seksa.

Lovac u žitu, J.D. Salinger

Knjiga koja opisuje tri dana života problematičnog tinejdžera danas zvuči kao uobičajena svakodnevnica. No, u vrijeme kada je izašla, iako je odmah dospjela na prvo mjesto New York Times liste, izazivala je kontroverze i bila podložna cenzurama.

Na zapadu ništa novo, Erich Maria Remarque

Iako je mnogo knjiga bilo spaljeno u nacističkoj noći krjesova 1933. god., uključujući djela iskonskih pisaca i mislilaca kao što su Kafka, Thomas Mann i Albert Einstein, nijedno od njih nije bilo kritično prema Njemačkoj u ratu, kao djelo Na zapadu ništa novo. Viđena kao nepatriotska, od strane nacionalsocijalista, pa čak i od jednog broja nenacističkih vojnih osoba i pisaca. Ono što su te grupe i pojedinci zamjerali ovoj knjizi je upravo ono što je čini tako uvjerljivim prikazom pravih strahota rata.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar