Kosidba na Kupresu predložena za listu nematerijalne baštine čovječanstva

Kosidba na Kupresu predložena za listu nematerijalne baštine čovječanstva

Na sjednici Državnog povjerenstva za suradnju BiH s UNESCO-om usvojen je nominacijski dokument Običaja natjecanja u košenju trave na Kupresu za upis na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Običaj natjecanja u košenju trave na Kupresu se razvio kao najvažnija tradicija u kojoj sudjeluje čitava zajednica te ju određuje kao ni jedna druga tradicija s ovog područja i predstavlja vrhunac društvenog okupljanja ovoga kraja, priopćeno je nakon sjednice.

Uz to, ovo je povjerenstvo usvojilo i nominacijski dokument sarajevskog Židovskog groblja za upis na Tentativnu listu UNESCO-a, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasilo je ovo groblje nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine 2004. godine. Židovsko groblje u Sarajevu je drugo po veličini židovsko groblje u Europi, odmah nakon židovskog groblja u Pragu. Godina 1630. je zabilježena kao godina otvaranja groblja. Nadgrobni spomenici bosanskih Sefarda razlikuju se i oblikom i motivima od židovskih spomenika u drugim dijelovima svijeta. Nominacija će biti dostavljena Centru za svjetsku baštinu UNESCO-a.

Nakon upisa na Tentativnu listu slijede aktivnosti izrade Nominacijskog fajla i plana upravljanja prema Smjernicama UNESCO-a za nominaciju nekog dobra za Listu svjetske kulturne baštine. Državno povjerenstvo za suradnju BiH sa UNESCO-m smatra da bi upis još jednog dobra na Listu svjetske baštine bio od velikog značaja za promociju kulturnog nasljeđa BiH.

Na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine svijeta iz BiH do sada su upisani Zmijanjski vez i Konjičko drvorezbarstvo. Podržana je i nominacija Gazi Husrev-begove knjižnice za UNESCO/ Pamćenje svijeta nagradu.

Ova nagrada uspostavljena je kako bi se obilježilo upisivanje najstarije postojeće knjige tiskane pokretnim metalnim slovima u UNESCO registar Pamćenje svijeta. Ovom nagradom se odaje priznanje pojedincima, institucijama ili nevladinim organizacijama koji su napravili značajan doprinos očuvanju i dostupnosti dokumentarnog nasljeđa kao zajedničke baštine čovječanstva.

Prošle godine Rukopisna zbirka Gazi Husrev-begove knjižnice upisana je u Registar Pamćenje svijeta UNESCO-a, istovremeno sa upisom i Hagade, navodi se u priopćenju Ministarstva civilnih poslova BiH.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar