Medicinska sestra koja je postala kraljica

Medicinska sestra koja je postala kraljica

Smrt bivše belgijske kraljice Fabiole, koja je u 86. godini umrla u dvorcu Stuyvenberg u Bruxellesu, prigoda je da se podsjetimo na neobičnu životnu priču ove španjolske plemkinje koja je nevjerojatnim stjecajem okolnosti postala belgijska kraljica. 

Nakon što mu je otac, kralj Leopold III., abdicirao na valu općeg nezadovoljstva što je sve vrijeme nacističke okupacije ostao u Bruxellesu i pritom se još, bez dopuštenja vlade, oženio pučankom Lilianom Baels, kralj Baudouin na prijestolje je došao vrlo mlad. Bila mu je samo 21 godina. Nakon devet godina kraljevanja, pomoćni biskup Mechelena i kasniji kardinal-primas Belgije Leo Suenens zabrinuo se što mladi kralj još nije zasnovao obitelj i poradio na nasljedniku. Zadužio je irsku časnu sestru Veronicu O'Brien da porazgovara s kraljem o mogućoj nevjesti.



Baudouin, koji je bio jako pobožan, povjerio se Veronici kako bi volio da mu supruga bude pobožna katolkinja, Španjolka i po mogućnosti plemkinja. Kada je sestra Veronica biskupa Suenensa obavijestila o kraljevim sanjarenjima, on ju je odmah poslao u Madrid da pokuša pronaći nevjestu. Zamolio je i papinskog nuncija u Madridu da pomogne svojim vezama i poznanstvima. 



Veronica je u Madridu kontaktirala svoju poznanicu, ravnateljicu škole za medicinske sestre, i ona ju je uputila na svoju bivšu učenicu Fabiolu koja je tada radila kao medicinska sestra u jednoj prestižnoj madridskoj bolnici za imućnije pacijente. Rekla joj je da Fabiola, kojoj su tada bile 32 godine i nije bila ni zaručena ni udata, ima veliki krug poznanica u aristokratskim krugovima i sigurno joj može  preporučiti neku neudatu kandidatkinju. Baudouinu je tada bilo 30 godina i dvor je smatrao da bi kraljica trebala biti nekoliko godina mlađa od kralja. Ta treba roditi nasljednika. U to su se vrijeme prvorotkinje s navršene 32 godine smatrale vrlo rizičnom skupinom.



Dona Fabiola Mora y Aragon, odrasla u Madridu, u palači sa 17 slugu, bila je kćerka grofa od More i markiza od Case Riere Don Gonzala More y Fernandeza, jednog od najvećih španjolskih zemljoposjednika. Čim je sestra Veronica upoznala Fabiolu, odmah je odlučila da joj ne treba druga kandidatkinja. Biskupa je izvijestila da je Fabiola kao dašak svježeg vjetra, visoka, vitka, skladno građena, prepuna života, inteligencije i energije. Veronica je Fabioli u Bruxellesu organizirala tajni sastanak s kraljem, a biskup Suenens pismom ju je zamolio da se uda za kralja. Fabiolu je takvo otvoreno nagovaranje razljutilo, ali je ipak pristala još jednom se sastati s Baudouinom. Zajedno su otišli na hodočašće u Lourdes i dok su se njegovim autom vozili prema svetištu, Baudouin ju je zaprosio.



Vjenčali su se u briselskoj katedrali 1. prosinca 1960. Fabiola je postala belgijska kraljica, ali svih njezinih pet trudnoća završilo je spontanim pobačajem. Nakon toga Fabiola se intenzivno posvetila dobrotvornom radu,  posebno s djecom.



Baudouin i Fabiola u Belgiji su bili vrlo popularni zbog svoje odanosti kraljevini i Belgijcima, predanosti katoličkoj vjeri i skromnom načinu životu. Istina, kraljica Fabiola bila je poznata po eleganciji, za nju su odjeću dizajnirali najpoznatiji svjetski majstori, a posebno je cijenila svog zemljaka Balenciagu i Coco Chanel.

Na ljetovanju u njihovoj vili u Motrilu, u Španjolskoj, kralj Baudouin je 1993. iznenada preminuo od srčanog udara. Fabiola se nakon toga povukla iz javnog života, ali je do kraja života ostala aktivna u humanitarnom radu.
hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar