Nikola Grmoja: “Nikad HDZ BIH nije imao više funkcija, a Hrvatima bilo gore”

Nikola Grmoja: “Nikad HDZ BIH nije imao više funkcija, a Hrvatima bilo gore”

Na svom Facebook profilu saborski zastupnik MOST-a Nikola Grmoja piše: “Hrvatsko pitanje i borba za rješavanje hrvatskog pitanja u BiH postala je borba za hdzovske sinekure. To je toliko daleko otišlo da su predstavnici Hrvata u institucijama BiH, odnosno predstavnici HDZ-a i njihovih satelita postali ponajveći inicijatori i ideolozi derogiranja ovlasti županija, kao zadnjih bedema obrane hrvatske konstitutivnosti u BiH, u korist Federacije i Sarajeva.”

“Spomenut ću samo izglasavanje Zakona o poljoprivrednom zemljištu u Herceg bosanskoj županiji, s kojim se županija razvlastila nad ovlastima raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, u korist Milorada Dodika i njegovih pulena, izglasavanje odluke o konsitutivnosti Srba u Hercegovačko neretvanskoj županiji, po apelaciji Alije Izetbegovića i nametnutih odluka Wolfganga Petrića, usklađivanje obrazovnog sustava po nalogu protuustavnog ministarstva obrazovanja FBiH, nastojanja preuzimanja vlasti nad parkom prirode Blidinje od strane Sarajeva itd. No, kako bi vidio kako djeluju i u kojem smjeru hrvatska politika u BiH vodi Hrvate Plenković nije trebao ići dalje od Odžaka, gdje je otvorio most na Savi”, dodaje.

“Odžak se nalazi u Posavskoj županiji, županiji koja je u Domovinskom ratu pretrpjela nevjerojatne žrtve, dovoljno je reći da je srpski agresor 1992. potjerao sve Hrvate. Nakon Sporazuma u Daytonu Posavsku županiju čine općine Domaljevac Šamac, Orašje i spomenuti Odžak. Nakon rata, Hrvati su se vratili u Odžak u nastojanju življenja od svoga rada. Glavni resurs je poljoprivredno zemljište, no od 2010. to im je onemogućeno, ali ne od Sarajeva ili Banja luke, nego od strane hrvatske vlasti.”

Naime, u općinu Odžak dolazi poduzeće „Poljoprivrednik d.o.o.“, tvrtka koja je direktno povezana sa M-San grupacijom i koja je netransparentno i putem političkih pogodovanja dobila na raspolaganje skoro 1645 hektara zemljišta

“Zaposlili su troje ljudi. Potpisani ugovor trajao je 10 godina, istekao i umjesto da se zemlja dadne u zakup lokalnom stanovništvu, kao što je to slučaj svugdje u drugim općinama, političkim pogodovanjem nastoji se zakup ovoj tvrtki produžiti na sljedećih 40 godina”, zaključio je Grmoja u svom postu koji je ujedno bio i dio njegovog govora u Saboru.

Video

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar