Obilježavanje 21. godišnjice genocida u Srebrenici

Obilježavanje 21. godišnjice genocida u Srebrenici

Komemoracija za ubijene u najgorem ratnom zločinu počinjenom na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata održava se danas, na 21. godišnjicu, u Potočarima pokraj Srebrenice.

Tisuće ljudi, predstavnici civilne i vjerske vlasti BiH te suci Haškog suda odali su u memorijalnom kompleksu u Potočarima kod Srebrenice počast žrtvama genocida koji su nad Bošnjacima u srpnju 1995. počinile vojska i policija bosanskih Srba.

U sklopu komemoracije uslijedio je vjerski obred što ga je predvodio poglavar Islamske zajednice u BiHHusein Kavazović i pokop 127 žrtava čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama, a identificirani u proteklih godinu dana. Među posmrtnim ostacima bilo je 12 maloljetnika, najmlađi je bio dječak Avdija Memić koji je u srpnju 1995. kada je ubijen imao tek 14 godina. Članovi obitelji najstarije žrtve, 77-godišnjeg Mustafe Hadžovića također su pokopali tek dio njegovih posmrtnih ostataka.

Prema podacima Instituta za nestale osobe BiH (INO), dosad su pronađene i identificirane 6532 žrtve srebreničkog genocida čija su tijela bila skrivena u najmanje 77 masovnih grobnica. Ostaci njih 6302 pokopani su u krugu srebreničkog memorijalnog centra.

Načelnik Srebrenice Ćamil Duraković kazao je kako je pad Srebrenice bio jedan od najmračnijih trenutaka 20. stoljeća. Pozvao je sve koji nešto znaju o preostalim, a neotkrivenim masovnim grobnicama da to prijave. Istina i pravda jednako su potrebne i Bošnjacima i Srbima, poručio je srebrenički načelnik.
Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), izjavio je u Srebrenici da je bol obitelji neizreciv, no postoji spremnost da se tragedija iz 1995. nikada ne zaboravi, a činjenice jasno istaknu. Temeljna sastavnica svakog pomirenja je pravda, a ICTY tu ima vrlo važnu ulogu, istaknuo je Agius.

Ponosan sam što je ICTY nedvojbeno utvrdio da se u Srebrenici 1995. dogodio genocid kao i na to što je ICTY procesuirao cijeli niz odgovornih za taj zločin, rekao je. Priznao je da je mandat ICTY-a bio ograničen, no ustvrdio je da je taj sud ipak dao važan doprinos otkrivanju svih važnih informacija.Pozivam da politika nade prevlada nad politikama podjela, kazao je Agius.

Dugogodišnji sudac i predsjednik ICTY-a Theodor Meron istaknuo je kako je uvjeren da je Haški tribunal svojim presudama pridonio tome da u konačnici pobijedi pravda, a ne sila.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najavio je da će sada odlučnije nego ikada prije tražiti zadovoljenje pravde za svakog ubijenog Srebreničana. Bez pravde nema pomirenja ni preduvjeta za praštanje i pomirenje, kazao je Izetbegović.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu poručio je na komemoraciji da u njegovoj zemlji duboko suosjećaju s obiteljima žrtava srebreničke tragedije i žele učiniti sve da se BiH i Balkan nakon ratnih stradanja trajno stabiliziraju.

Govoreći u ime članova obitelji srebreničkih žrtava, Nermina Muminović koja je u srpnju 1995. godine imala 13 godina i tada joj je ubijen otac, pozvala je sve da inzistiraju na istini o počinjenim zločinima kao i da pomognu opstanak te zajamče poštovanje ljudskih prava Bošnjaka koji žive na teritoriju Republike Srpske.

Na komemoraciji je bio i redoviti gost zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, no nije bilo nikoga iz srbijanskog političkog vrha. U Srebrenicu je ipak stigao Čedomir Jovanović, lider Liberalno-demokratske partije Srbije (LDP), poznati zagovaratelj iskrenog suočavanja njegove zemlje s odgovornošću za zločine i ratove 90-ih godina prošlog stoljeća. Nijekanje presuda Haškog tribunala ne vodi nas nikamo. Potrebno je jasno političko stajalište prema politici zločina i dok toga ne bude srpski narod će nositi hipoteku koja mu ne pripada, kazao je Jovanović novinarima.

Na komemoraciji je također istaknuto i da nitko tko negira ili dovodi u pitanje karakter zločina u Srebrenici nije dobrodošao. Nakon prošlogodišnjih događaja u Srebrenici zbog posjeta srbijanskog premijera Aleksandra Vučića odlučeno je da u memorijalnom centru neće biti političkih govora.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je u nedjelju da je predsjedavajući Predsjedništva BiHBakir Izetbegović odbio njegov prijedlog da zajedno odu na stratišta i Srba i Bošnjaka i tako pokažu sućut u bolu s obiteljima svih žrtava.

Mimohod kroz Zadar u sjećanje na Srebrenicu

Sjećanje na Srebrenicu i počast žrtvama iskazani su također mimohodom kroz središte Zadra. Mimohod građana, branitelja i pripadnika nacionalnih manjina završit će kod Pozdrava suncu bacanjem bijelih ruža u more.

Imao sam priliku vidjeti imena onih koji su stradali. Nažalost žalosno, ali i ovoga puta ističem, moje prezime je Salihović, drugo po broju stradalih u Srebrenici, rekao je Hase Salihović, predsjednik Bošnjačke nacionalne manjine Zadarske županije.

hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar