Turski bombarderi srušili najstariju crkvu na svijetu

Turski bombarderi srušili najstariju crkvu na svijetu

Trski su bombarderi, kako je kazao ravnatelj starina i arheološkog muzeja u Bradu, dr. Mahmoud Hammoud, do temelja uništili jednu od najstarijih kršćanskih crkava u svijetu.

Ono što nisu učinili ni teroristi ISIL-a, učinila je Turska, zemlja koja želi postati članica EU.

Naime, turski su bombarderi, kako je kazao ravnatelj starina i arheološkog muzeja u Bradu, dr. Mahmoud Hammoud, do temelja uništili jednu od najstarijih kršćanskih crkava u svijetu, crkvu Julianos, u sklopu koje je i kršćanski mauzolej svetog Marona, koji su uvršteni na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a te još nekoliko svetišta.

U srušenom kompleksu nalaze se još dvije crkve. Jedna je sagrađena 541.godine, a druga 496. godine. Tu se nalaze i dva samostana, dvorac i toranj te nekoliko kapelica, javlja Večernji list. U sklopu akcije ”Maslinova grančica” turski bombarderi udarili su na crkvu Julianos 15 kilometara jugoistočno od kurdskog grada Afrina, koji je nedavno okupirala turska vojska, a sagradio ju je Julianos od 399. do 402.godine. Sveti Maron, čiji su grob i mauzolej srušeni u napadu Turaka, bio je sirijski kršćanski redovnik poznat po tome što su njegovi sljedbenici postumno nazvani maronitima.

Iz tog je pokreta izrasla današnja Maronitska crkva. Maron je živio u ranom 5. stoljeću, poznat po svom misionarstvu, iscjeljivanju i čudima, kao i poučavanju monaške predanosti Bogu. Maroniti su članovi Katoličke crkve s istočnim liturgijskim obredima koja je pod jurisdikcijom rimskog pape.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar