Izgleda da je sumnjiva nabavka respiratora i testova za koronavirus; Cijena? Prava sitnica – 10,5 milijuna KM

Izgleda da je sumnjiva nabavka respiratora i testova za koronavirus; Cijena? Prava sitnica – 10,5 milijuna KM

Povodom informacija o nabavci 100 respiratora za potrebe zdravstvenih ustanova u FBiH, koji su plaćeni 10,5 milijuna KM, ministrica financija FBiH i zapovjednica Federalnog stožera Civilne zaštite, Jelka Miličević, smatra obvezom dati pojašnjenje javnosti da relevantne i nadležne institucije u ovoj krizi nisu sudjelovale u navedenoj nabavci, javlja BHRT.

”Prema jasnim procedurama, sve potrebe prvo utvrđuje struka, odnosno Zavod za javno zdravstvo. Nakon toga se donosi odluka o pokretanju nabavke od strane Federalnog stožera Civilne zaštite i pribavlja suglasnost Vlade Federacije BiH. Proceduru nabavke provodi Federalna uprava Civilne zaštite. Na kraju, kada oprema za borbu protiv koronavirusa stigne, Federalni stožer usvaja odluku o njenoj raspodjeli lokalnim razinama. U navedenom slučaju nabavke respiratora ta procedura nije provedena”, naglašava ministrica Miličević.

Također podsjeća da je ne tako davno upozorila javnost kako izmjene u sastavu i obimu Federalnog stožera Civilne zaštite nisu zakonski utemeljene.

”Zbog svega navedenog zaista je potrebito potpuno istražiti što se dogodilo jer je u pitanju novac poreznih obveznika iz proračuna FBiH”, istaknula je ministrica Milićević, izvješćuje BHRT.

Tužiteljstvo provjerava nabavke respiratora i testova za koronavirus

Podsjetimo, Tužiteljstvo Kantona Sarajevo formiralo je predmete za provjeru postupaka nabavki respiratora i testova za koronavirus Vlade Federacije, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Tužiteljstvo nakon pisanja portala Žurnal i Fokus provjerava nabavke 150.000 testova i 100 respiratora, te ulozi koju je u ovoj nabavci imao direktor Federalne uprave civilne zaštite, Fahrudin Solak, potvrdila je za BIRN BiH glasnogovornica Kantonalnog tužiteljstva Azra Bavčić.

”Izvršit će se provjere navoda kako bi se utvrdilo postoje li elementi kaznenog djela”, kaže Bavčić.

Kako se navodi u tekstu Žurnala, Vlada Federacije je od nepoznatog dobavljača, nepoznatog proizvođača i putem nepoznate tvrtke, za nepoznati iznos novca, kupila 150.000 testova za koronavirus i 100 respiratora. U tekstu Žurnala se navodi kako je Vlada Federacije kupila 20.000 testova za koronavirus od tvrtke Cubicus iz Sarajeva, koji su tijekom ožujka proslijeđeni kliničkim centrima u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, a koštali su 400.000 eura.

”Federalna uprava civilne zaštite i Federalna vlada nabavljaju testove od poduzeća koje se bavi restauracijom namještaja. Testovi su stigli iz Turske, a ne Južne Koreje, kako tvrde iz Vlade”, navodi se u tekstu Žurnala uz pojašnjenje kako je o vrsti i količini opreme koja će biti nabavljena odlučivao Solak.

On je na konferenciji za novinare 8. travnja, na pitanje novinara N1 kazao kako se ne sjeća od koga je kupljena oprema i koliko je koštala, kako bi kasnije kazao kako je 150.000 testova nabavljeno od tvrtke Erkona iz Sarajeva. Nakon što je u subotu u BiH stiglo 80 respiratora, a premijer Federacije, Fadil Novalić, najavio je još 20, portal Fokus objavio je kako su iz Uprave za neizravno oporezivanje dobili informaciju da je respiratore uvezla tvrtka ”FH Srebrena malina” iz Srebrenice, koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća. Vrijednost ugovora od 10,5 milijuna KM za nabavku stotinu respiratora dodijeljen je tvrtki u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića koja je iz Kine nabavila respiratore, piše Fokus.

“Skromno smo zaradili”

Nakon što su ove informacije dospjele u javnost, priopćenjem za javnost reagirao je i sam Fikret Hodžić, vlasnik “FH Srebrena malina”. Hodžić u istom pojašnjava kako je njegovo poduzeće, koje se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, dobilo posao uvoza respiratora, vrijedan 10,5 milijuna KM, piše Avaz.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

”Imam potrebu, zarad javnosti i svih onih koji još uvijek vole i žele čuti istinu, dati nekoliko informacija o nabavci medicinske opreme za potrebe zdravstvenog sustava Federacije, odnosno pacijenata i onih kojima bi životi mogli ovisiti o takvoj vrsti opreme.

Da, naša kompanija „FH Srebrena malina“, u vrlo specifičnim i teškim tržišnim uvjetima, uspjela je nabaviti 100 respiratora za potrebe zdravstvenog sustava Federacije Bosne i Hercegovine. Najveći dio respiratora, njih 80, već je stigao u našu zemlju. O tome su izvješćivali i brojni regionalni mediji. Kao što je svima poznato respiratori su trenutno najtraženija roba na svijetu pa i najveće i najbogatije države imaju probleme u njihovoj nabavci.

Naše zadovoljstvo je tim veće jer smo, iskoristivši svoje relacije i poslovne odnose s partnerima iz Kine ovom nabavkom uspjeli značajno osnažiti naš zdravstveni sustav. Istina, prije nekoliko mjeseci nismo pomišljali da ćemo se baviti i nabavkom medicinske opreme. Ali smo i dovoljno odgovorni da ukazanu priliku iskoristimo, naročito nakon uviđanja da bi bez uključivanja „FH Srebrene maline“, Federacija respiratore mogla čekati, kako je netko od kritičara i dobio informaciju, do rujna ili listopada.
Preuzeli smo odgovornost, svjesni da tako umirujemo vlastitu savjest i vraćamo dug zajednici, a da će biti onih koji će i u humanom poslu i gestu pronaći osnove za napade.

„FH Srebrena malina“ uvezla je respiratore iz Kine, u transportu su korištene usluge nekoliko međunarodnih aerodroma, carinske i sigurnosne agencije nekoliko država izdale su potrebnu dokumentaciju, kao i državne agencije specijalizirane za kontrolu i praćenje trgovine medicinskom opremom. Uz navedeno, niz međunarodnih organizacija prati svaki oblik i svaki segment trgovine respiratorima na globalnoj razini. Tako je bilo i sa našom isporukom. Uz navedeno, ispoštovani su svi domaći preduvjeti, sve domaće obveze i procedure.

U posao su bile uključene nadležne institucije, vlade, strana veleposlanstva s izdavanjem potrebnih dokumenata. Nitko, ni na jednom meridijanu nas nije zaustavio i upitao: Kako to da poduzeće „FH Srebrena malina“ d.o.o. kupuje respiratore. Posao smo uspješno završili jer poštujemo zakone i procedure, ne petljamo i ne varamo. Volimo zemlju i poljoprivredu, ali nismo „poljoprivredno gazdinstvo“. Da su nas oni koji se danas predstavljaju da znaju sve o nama nekada posjetili u Srebrenici, da su navratili do Sućeske, znali bi da iza nas stoji samo mnogo rada. Podršku nismo ni očekivali, ali poštedite nas i nepravednih i zlonamjernih napada.

Posao s nabavkom respiratora za Federaciju, iako je imao i humanitarni karakter, prije svega, bio je trgovina. U toj trgovini naša kompanija „FH Srebrena malina“ d.o.o. zaradila je određeni novac. Oni koji se bave „prostim računicama“ već su nas proglasili milijunašima.

Neki drugi kažu da „živimo na kredit“. Istina je u sredini. Jako mnogo radimo, u kreditima smo, ali ostane dovoljno i za nas i naših deset radnika, za desetke kooperanata. U poslu s respiratorima nismo bili vođeni profitom. Naprotiv, s obzirom na vrstu posla koju smo uradili, našu zaradu bismo mogli smatrati skromnom. Ali, ponavljamo, zarada nam i nije bila na prvom mjestu. Na kraju, iskreno se nadamo da će nedaća koja nas je zahvatila brzo proći. Da će potreba za respiratorima biti sve manja.

A mi u „FH Srebrena malina“ nastavit ćemo vrijedno raditi, ulagati u sebe i u svoje proizvode, pa valjda dočekamo dan da naši ljudi budu i ponosni na nas”, navedeno je u priopćenju Fikreta Hodžića.

/Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar