Koliko ove godine košta biti školarac?!

Koliko ove godine košta biti školarac?!

S početkom nove školske godine u brojnim obiteljima dolazi i do povećanja troškova prouzročenih kupovinom školskog pribora i udžbenika, koji – poznato je – nisu jeftini.

Piše: Josipa Prskalo

Kao i svakog kolovoza u raznim medijima počinju se plasirati vijesti o aktualnoj situaciji s besplatnim udžbenicima. Prema Okvirnom zakonu o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, osnovno obrazovanje je obvezno – za svu djecu. Idealno bi tako bilo da je, u skladu sa spomenutim zakonom, ono i besplatno – u prijevodu – kada bi besplatni udžbenici bili osigurani za učenike od prvog do devetog razreda.

Zakon i primjena

U teoriji, prema ovomu zakonu, ono i jest takvo, ali se kao i obično „zbog nedostatka financijskih sredstava“ ta odredba provodi selektivno u ovisnosti o mogućnostima proračuna. Kriterij prema kojemu se najčešće vrši odabir jest socijalni status djeteta ili pripadnost nacionalnim manjinama (uglavnom Romima), a cilj je osiguranje potpunog i jednakog pristupa redovitom obrazovnom sustavu.

U Bosni i Hercegovini spomenuti zakon trenutno provodi jedino Distrikt Brčko – odnosno osigurava svim osnovcima besplatne udžbenike i prijevoz do škole.

I ove godine u ostatku zemlje – kao i obično – situacija je šarolika. Tako je u Federaciji BiH drugačije od kantona do kantona, dok su u Republici Srpskoj, kako je objavila federalna.ba, udžbenici besplatni za učenike prvog i drugog razreda osnovne škole.

Federalno Ministarstvo obrazovanja i znanosti za nabavku besplatnih udžbenika osiguralo je 500 000 KM, a dovoljno bi, da bi se svim prvašićima osiguralo iste, bilo oko 1 300 000 KM.

Od izdvojenih sredstava čak 106 000 KM pripalo je Tuzlanskom kantonu u kojemu su udžbenici besplatni za sve prvašiće, a prema tvrdnjama kantonalnog ministra obrazovanja, znanosti, kulture i sporta, Zlatana Muratovića Vlada je iznašla dodatnih 90 000 KM kako bi svi učenici imali besplatne udžbenike.

S druge strane, primjerice Kanton Sarajevo od ove godine neće biti u mogućnosti osigurati besplatne udžbenike za sve prvašiće nego samo za djecu iz socijalno ugroženih obitelji. Kako je priopćila stručna savjetnica pri Ministarstvu obrazovanja, znanosti i mladih ovoga kantona, Nihada Čolić, oni su imali zahtjeve roditelja prvašića da djeca nemaju besplatne udžbenike nego da u narednom razdoblju ta sredstva usmjere nečemu što će doprinijeti kvalitetnom odgoju i obrazovanju najmlađih pa su se oni tako odlučili za nabavku školskih ormarića. Postavlja se pitanje koliko su uistinu potrebni ormarići u školama te koji su i kakvog imovinskog statusa roditelji predložili spomenuto?!

Zeničko-dobojski kanton će besplatne udžbenike osigurati prvašićima iz socijalno ugroženih obitelji, a Unsko-sanski za učenike prvih i drugih razreda čiji roditelji nisu u mogućnosti kupiti udžbenike.

Kako javlja večernji.ba, u Srednje-bosanskom kantonu za sve prvašiće osigurani su besplatni udžbenici, kao i za učenike romske nacionalnosti te djecu iz socijalno ugroženih obitelji, bez obzira koji razred pohađaju.

U Zapadno-hercegovačkom kantonu pak besplatni su udžbenici za prvašiće iz hrvatskog jezika i matematike.

Najosnovnije

Evidentno je da će većina roditelja izdvojiti novce i za udžbenike. Prema riječima djelatnika u knjižarama, u odnosu na prošlogodišnje cijene kompleta udžbenika za devetogodišnju osnovnu školu koje su se kretale od 40-ak KM za prvi i drugi razred, do 140 KM za sedmi, osmi i deveti razred, ove godine cijene će odstupati. To se odnosi i na srednje škole čiji su udžbenici 20% skuplji od onih za osnovce.

Ali kao što znamo, oni su tek jedan dio školskih potrepština – školski pribor je priča (izdatak) za sebe. Cijene se, manje-više, kreću slično kao prošle i pretprošle godine. Tako u domaćim trgovačkim lancima poput Binga, moguće je pronaći školske ruksake već od 4,90; pernice po 1,55 KM; bilježnice A5 formata od 0,65 KM; olovke na komad po 0,65 KM; gumice za brisanje od 0,35 KM; oštrila od 0,10 KM; drvene bojice 0,95 KM… Ove, gotovo najniže, cijene svakako rastu ovisno od branda ili oslikanog lika na spomenutim artiklima.

U hrvatskom Konzumu cijene ne odstupaju puno od prosjeka za određene artikle.

I još…

Ali uz ovaj, rekli bismo „osnovni“ školski pribor tu su razne ne nužne školske potrepštine od kojih svake godine nekoliko pređe u one „nužne“ jer tako određuje nastavni plan i program ili „školski standard“. Pa su tako uz drvene bojice potrebne i voštane, flomasteri, vodene bojice, tempere, velike bilježnice i one s čvrstim koricama, razne zaštite i okviri za čuvanje udžbenika te raznovrsne naljepnice za bilježnice i knjige. Za likovnu kulturu često su potrebni kolaž papir, škare, ljepilo, plastelin; za matematiku ravnala i geometrijski pribor, šestari, tehničke olovke… Sve češće se kupuju i posebne vrećice u kojima školarci nose opremu za tjelesni i zdravstveni odgoj, kutije za užinu te bočice.

Svaki roditelj također gleda na početku nove školske godine svoga školarca obući „od glave do pete“ ili barem kupiti novu obuću, cijene toga ni u kojem slučaju nisu niže u odnosu na cijene odjevnih predmeta za odrasle, dapače, često su više.

Na kraju, ne treba biti vrsni matematičar ukoliko se samo „ugrubo“ ove brojke pretoče na papir da bi se zaključilo kako obrazovanje u BiH i te kako košta. Dok školarcima, poglavito prvašićima, želimo sretan polazak u školu, roditeljima, uz brojne trgovačke akcije, želimo što povoljnije cijene.

Cijene školskog pribora

  • bilježnice: od 0,35 do 2,10 KM (A4, A5 format, meke korice)
  • olovke: od 0,60 do 4,45 KM (1, 4, 6 i 12 komada)
  • gumice za brisanje: od 0,35 do 2,45 KM (1 i 3 komada)
  • oštrila: od 0,10 do 4,25 KM
  • drvene bojice: od 0,95 do 6,95 KM (pakiranja od 12, 18 i 24 komada)
  • pernice: od 1,55 do 15-ak KM (u knjižarama i do 40-ak KM)
  • ruksaci i torbe: od 4,90 do 80-ak KM (u knjižarama do više od 100 KM)
  • blokovi za crtanje: od 0,40 do 2,55 KM
  • vodene bojice: od 0,75 do 4,75 KM
  • flomasteri: od 1,55 do 9,95 KM (pakiranja od 8, 12, 18 i 24 komada)
  • tempere: od 4,95 do 9,45 KM (pakiranja od 10 i 12 komada)
  • voštane bojice: od 0,55 do 3,35 KM (pakiranja od 12 i 16 komada)
  • zaštite za udžbenike: od 1,75 (pakiranja od 10 komada)
  • naljepnice: od 0,35 (pakiranja od 12 komada)
  • škare: od 0,75 do 1,50 KM
  • ljepilo: 0,25 do 2,75 KM
  • plastelin: od 0,70 do 1,75 (pakiranje od 10 i 12 boja)
  • geometrijski set: 1,75 do 3,55 KM (pakiranja od 4 komada)
  • šestar: od 0,75 do 5,45 KM
  • tehničke olovke: od 0,75 do 3,45 KM

(Nedjelja.ba)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar