Što je objavljeno na Ramskom Vjesniku tijekom 2021. godine i što se najviše čitalo

Što je objavljeno na Ramskom Vjesniku tijekom 2021. godine i što se najviše čitalo

U 2021. godini Ramski Vjesnik je pratio sve događaje u općini Prozor-Rama. U kategoriji “Rama” objavljeno je više od 1050 članaka s fotografijama vezanim za Ramu. Čitanja stranice su višemilijunska.

Svaki članak je opremljen izuzetno dobrim fotografijama i one se broje u tisućama. Tu su još  desetine članaka koji su vezani za općinu Prozor-Rama, a nisu postavljeni u kategoriju Rama. Svi su oni jednako značajni.  Ramskom Vjesniku je satisfakcija da je postao portal koji najviše objavljuje autorskih članaka iz Rame i da su to čitatelji prepoznali.

Pokušali smo izdvojiti ono što je najviše čitano te što je bilo posebno zanimljivo našim čitateljima i pratiteljima tijekom 2021. godine

U vrijeme još uvijek sveprisutnog  virusa Covid-19 i stalne informacije o stanju sa zarazom na području općine Prozor-Rama, Bosni i Hercegovini, ali i u svijetu, pojavili su se događaji koji su s pravom zasjenili i koronu i mnoge druge događaje.

Jadan od tih je projekt tvornice metalskih proizvoda  u Rami s njemačkim poduzećem GS Holding GmbH iz Regensburga, Njemačka. Pregovori su se vodili skoro godinu dana. S direktoricom gospođom Snježanom Köpruner postignut je dogovor o ulaganju u izgradnju potpuno nove tvornice  koja će vršiti obradu metala i proizvoditi razne proizvode, u konačnici i dijelove za elektro bicikla i elektro vozila. Tu će se izrađivati dijelovi za tvornicu građevinskih strojeva Liebherr u Njemačkoj. Radi se o novim suvremenim tehnologijama, o  njemačkoj organizaciji posla i o dobrom odnosu prema uposlenicima. Ulaganja u cijeli projekt biti će oko deset milijuna eura.  Općina Prozor-Rama je odlučila dati potporu u visini od  oko 1 milijun eura.

U Dom zdravlja „Rama“ kroz 2021. godinu testirano je antigenskim testom 11310 osoba, PCR testom 7533, a od toga je pozitivnih bilo 338 osoba. Prvo cjepivo protiv koronavirusa stiglo je 30.03.2021. i to COMIRNATY (Pfizer). Do kraja godine cijepljena je 1641 osoba. Uz drugu dozu pacijenti su dosta zainteresirani i za treću booster dozu koja se prima 6 mjeseci nakon druge doze. Dom zdravlja „Rama“ trenutno  na stanju ima Pfizer (Comirnaty) , Sinopharm. Moderna uskoro stiže.  CIJEPI SE SVOJOM VOLJOM RADI SEBE I DRUGIH.

Ponir je nekada bio sinonim za odlagalište kojekakvog otpada. Upravo u Poniru općina Prozor-Rama gradi Ekopark gdje je već izgrađena sortirnica otpada, a nastavljeno je s izgradnjom kompostane i kolektora otpadnih voda. Vrijednost projekta je više od 6 milijuna KM. Završeni su radovi na gradskoj mrtvačnici i ona je u funkciji. Započela je izgradnja dječjeg vrtića u Prozoru.

Na prijedlog načelnika dr. Joze Ivančevića Općinsko vijeće je donijelo odluku o subvencioniranju rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji. Prvu potporu do deset tisuća KM dobilo je 15 obitelji, a za 2022. godinu planiran je duplo veći iznos.

Nastavljena je igra „gluhih telefona“ između općine Prozor-Rama i Kuće mira Franjevačkog samostana Rama – Šćit. Općinsko vijeće je u više navrata raspravljalo o Domu za stare i nemoćne na Šćitu te tražilo rješenja kako bi Dom bio stavljen u funkciju Na sjednice su bili pozivani članovi Skupštine Kuće mira i fra Andrija Jozić, predsjednik Kuće mira i gvardijan samostana, no, nije se odazivao. I u 2021. godini pokazalo se da nema rješenja na vidiku, jer je džaba ćoravu namigivati. Sve su izgledniji sudski procesi unutar Kuće mira zbog falsifikacije potpisa i Skupštine te humanitarne udruge. Tko će materijalno i moralno odgovarati što Dom propada vrijeme će pokazati. Zasigurno onaj tko ignorira sve ono što je do sada urađeno i sluša političke nalogodavce.

Uz brojne poticaje mladima od rođenja pa sve do odrađivanja pripravničkog staža treba izdvojiti dodjelu 200 stipendija za redovne studente druge i viših godina od po 1500 KM kroz deset mjeseci u akademskoj 2020./2021. godini.

Ramski vjesnik je započeo rad na monografiji o tradicionalnom tetoviranju u Rami. To je bio i povod da fotografije ramskih žena s tetovažama budu na izložbi u Briselu.

U 2021. čekala se i konačna presuda Enveru Buzi za zločine koje je počinila Armija BiH 14. rujna 1993. nad hrvatskim civilima Uzdola. Prvostupanjska presuda kojom je Buza kao v.d. komandanta Prozorskog bataljona po komandnoj odgovornosti osuđen na 12 godina zatvora i proglašen krivim za zločin u Uzdolu, gdje je 14. rujna 1993. ubijeno 27 hrvatskih civila, propustivši da kazni podređene, je ranije poništena. Sud BiH je izrekao konačnu presudu bez prava žalbe 4. lipnja 2021. godine  te Envera Buzu osudio na 8 godina zatvora koju još nije počeo izdržavati.

Navijač HNK Rama Mile Tadić nije propustio nijednu domaću utakmicu u zadnjih dvadesetak godina. I kada je bilo zabranjeno publici na tribine pandemijskim mjerama on bi se uvijek snašao i podržavao svoj klub.

Ramski kraj je bio  i sigurno će biti područje šljive i najbolje šljivovice u regiji. Općina Prozor-Rama preko udruge „Eko plod“ poticajima novih  i revitalizaciju nasada šljive uporno pomaže da se taj epitet ne samo zadrži nego i pojača. U 2021. godini dodijeljeno je osam i pol  tisuća novih sadnica šljiva.

Osim po šljivi i rakiji Rama je poznata i po svojim hidro-akumulacijama te cjelokupnom krajoliku. Stoga ne čudi da privlači fotografe i filmske producente. U Prozoru, na Šćitu i Ramskom jezeru sniman je dio scena za BiH film „Umri prije smrti“.  U dijelu scena sudjelovale su Mažoretkinje Rama i domaći statisti, a sve je to zabilježio objektiv Ramskog Vjesnika.

Ima još nešto u Rami, privlačno za neka poduzeća iz Mostara. Tako je poduzeće Šume Hercegovačko-neretvanske započelo sa sječom šume u Vranu. Iako je odmah Općina stala u zaštitu šuma, digli su se i mještani u podnožju Vrana, a uključio se i Federalni pravobranitelje, no,  bespravna sječa šume uz blagoslov politike iz Mostara je nastavljena.

Svatko se bori na svoj način za opstanak uz ljudski i zakonski dopuštena sredstva. Netko je ostao i trudi se organizirati sebi  život kako zna i umije, netko je otišao u „obećanu zemlju“ Njemačku ili Austriju. Ivan Pajić Ćeko sa svojim rođakom Radom Vidovićem odlučio se za nešto sasvim drugo. Organizirali su OPG, a Ćeko se s farmom goveda vratio u razrušeno selo Pajiće nakon 28 godina. Poduhvat za svaku podršku i pohvalu.  Što je lakše? Ostati i boriti se ili otići?

Pale – Uzdol: Na svijetu samo jedno mjesto se zove Dom. Srce vuče rodnom kraju i što bivamo stariji to je težnja sve veća. Još kada se nove generacije nauče i osjete da je to i njihovo onda je srce  veliko kao kuća.

Da se rad isplati pokazali su Ahmetovići s Gračanice koji svakodnevno svoje proizvode prodaju uz magistralnu cestu M 16-2.  Šaha i njezin suprug Šaban Ahmetović iz Gračanice jedni su od rijetkih na području općine Prozor-Rama koji svoje domaće proizvode nude uz cestu. Njihova je izjava jednostavna „Svaki rad se isplati“.

Pokušavajući iskoristiti ramske osobitosti započeli smo i uradili jedan serijal turističke priče „Gdje za vikend ili zašto posjetiti Ramu“. Ramski vjesnik će nastaviti s ovim te pripremiti prigodni turistički vodič kako bismo široj javnosti pokazali zašto je dobro i lijepo doći u Ramu te što se može vidjeti, koja hrana kušati i kako osjetiti Ramu na pravi način.

Tijekom ljeta Ramski vjesnik je krenuo u fotopatrolu te je napravljeno nekoliko zanimljivih reportaža o nastojanju stanovništva da iskoriste domaće turističke kapacitete i pomalo se bave turizmom. Tako smo posjetili atraktivne drvene vikendice Ivane i Luke Bešker, kuća za odmor „Jana“ Tomislava Ostojića, Bruše i vikendicu obitelji Ante i Ivane Bešker, Pansion Renata Mirka Baketarića, a na Zahumu je restoran „Zaum“. Zaplovili smo Ramskim jezerom s Matejom Burečićem, a Jablaničkim jezerom otisnuli smo se s Ustirame. Bili smo u gostima i kod obitelji Markešić na Šćitu. U Ljubuncima smo posjetili „Mlin Jurić“ zanimljiv eko ambijent s vodenicom. U Donjoj Rami smo posjetili Bililo gdje Toljevi na pradjedovskim temeljima obnavljaju oazu mira. Kod Buce na Gračacu smo zabilježili lijep smještaj i plovidbu Jablaničkim jezerom.

Kroz cijelu godinu smo pratili aktivnosti svih sportskih klubova. U fokusu je često bio Veslački centar “Rama” s VK “Rama” i VK “Ustirama”. Rama je dobila i prvog nogometnog suca u Federalnoj ligi Andriju Dolića. Mladi ramski košarkaši su uspjeli osvojiti drugo i treće mjesto na razini BiH. Stolnotenisači su se plasirali u Federalnu ligu.

HKK “Rama” je organizirao još jedan odličan „Streetball Rama 2021“ na kojem su sudjelovali košarkaši čak i iz Švedske.

HNK “Rama” je bio organizator malonogometnog turnira u povodu Dana općine Prozor-Rama, 8. rujna (Mala Gospa).

Učenici Srednje škole Prozor izdali su zanimljiv školski list Diva. U njemu su predstavili svoju školu, iznijeli razmišljanja, spoznaje, predstavili svoje kolege sportaše i maturante, pokazali su umjetničke talente.

Ljetna suša je dovodila u probleme domove s čatrnjama i one obitelji koje se bave stočarstvom. Tu su bili uvijek na pomoći ramski vatrogasci koji su dostavljali vodu gdje god je trebalo uz gašenje požara i to uglavnom na račun općine Prozor-Rama. Dostavili su tijekom godine više od 100 cisterni.

U 2021. godini započela je s radom Udruga „Ramska tradicija“ koja okuplja mlade koji kroz različite radionice sa starijim članovima uče o ramskoj tradiciji; uče o običajima, nošnji, napjevima, uče o svemu što je vezano za ramsku tradiciju.

Bilo je lijepo posjetiti i brojnu obitelj Križanac u Donjoj Vasti. Obitelj je radost, obitelj je sve.

U Rumbocima je blagoslovljena novouređena župna crkva svetog Franje Asiškog.

Zabilježili smo i završno polaganje asfalta na rekonstrukciji  prve dionice puta Ripci – Šćit, odnosno, od Ripaca do Nasipa.  Iako je bilo skeptika, loše težnje se nisu ostvarile.

Ljubav prema korijenima, ali i njegovoj izabranici potakla je Filipa Markešića da biciklom pedala od Bjelovara do Rame.

Za mlade umjetnike i glumce održane su likovne i glumačke radionice u Kulturno-sportskog centra Prozor-Rama. Djeca su pokazala svoje umjetničke i glumačke talente.

Ustramljani su održali svoj peti susret. Da to ne bude samo susret, nego i više od toga pobrinuli su se iz Mjesne zajednice te su organizirali darivanje kriv kada je prikupljeno 25  doza krvi. Pri svakoj akciji, kao simboličnu zahvalu, Crveni križ višestrukim dobrovoljnim davaocima krvi dodjeljuje priznanja, zahvalnice. U zadnjih 9 godina evidencije akcija darivanija krvi na području naše Općine prikupljeno je 2057 doza krvi.

U Prozoru je završena nova zgrada općine koja je svečano otvorena 6. rujna 2021. godine nakon svečane sjednice Općinskog vijeća i izvještaja kroz desetominutni film o tome što se uradilo u zadnje vrijeme. Ispred nove zgrade postavljen je spomenik kralju Tvrtku rad akademskog kipara Kuzme Kovačića, dok je u unutrašnjosti zgrade postavljena ploča s originalnim uklesanim tekstom povelje prvog bosanskog kralja Tvrtka rad akademskog kipara Petra Dolića.

Pored nove zgrade uklonjen je stari Hotel „Rama“. Nakon što je u rujnu 2021. godine objavljen Natječaj za izradu Idejnog rješenja za uređenje “Ramskog trga” u Prozoru i zgrade Kulturno-umjetničkog centra pristigle su dvije ponude Idejnih rješenja iz dva arhitektonska ureda, Ledić Arhitektura d.o.o. Travnik i AP – Projekt d.o.o. Dubrovnik. Predstavljanje je održanu 3. prosinca u općinskog vijećnici Povjerenstvu za provođenje Natječaja za izradu Idejnog rješenja.  U 2022. godini očekuje se izgradnja tog važnog projekta u čijem će sadržaju biti ne samo trg, nego i prostor za muzejsku zbirku, izložbe i gradska kavana.

Fra Tomislava Brković je pripremio knjigu „Orašac u Rami“ koja je predstavljena u rujnu iako je bila ranije završena, no, odgađalo se predstavljanje zbog pandemijskih okolnosti.

Općina Prozor-Rama izdala je opsežnu Monografiju koja je javnosti predstavljena 3. prosinca 2021.  U njoj je sadržana povijest, geografija, flora i fauna, tradicija, kultura, stanovništvo, sakralni objekti, umjetnost, udruge, sportska društva i puno, puno dobrih fotografija koje su prikupljene s kraja 19 stoljeća pa sve do samog tiska Monografije.

Na brdu Gradac započela je nova faza arheoloških iskapanja. Izvršena je konzervacija sakralnog objekta odnosno crkve iz 5 stoljeća. Sve se odvijalo pod nadzorom prof. dr. Snježane Vasilj, financijsku podršku općine Prozor-Rama uz dopuštenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture HNŽ-a. Tijekom posjeta Rami i samom nalazištu poznati hrvatski arheolog dr. Vladimir Sokol je kazao: “Rama je krunska zemlja, kralj i kruna ovdje moraju biti prisutni.”

Da Rama ima mnoge talente potvrdilo je sudjelovanje Lucije Šarčević u finalu Supertalenta Nove TV Hrvatska koja je svojim glasom i glazbenim izvedbama očarala ne samo žiri u studiju nego i pratitelje pred malim ekranima.

Marko Bošnjak je kao najmlađi postao sudionik finala Dore 2022. Što možemo od Marka očekivati nego sudjelovanje na Eurosongu 2022.

Mažoretkinje Rama su pravi ukras Rame i zato nisu slučajno ostavljene na kraju. Šećer baš dolazi na kraju. One su ne samo plesačice, nego su prije svega prijateljice, a to su pokazale organizacijom još jednog koncerta „Katarinina Božićna bajka“ te su iskazale podršku svojoj članici Katarini Franjušić. One su ukras skoro svakog događaja u općini Prozor-Rama, tako su bile i dio Božićnog malonogometnog turnira koji je organizirao HNK Rama u Sportskoj dvorani u Prozoru.

Tijekom Adventa održavane su različite kulturne manifestacije u ramskim župama i školama. Mladi su na Gračacu,  u Rumbocima i  Prozoru pripremili više različitih sadržaja; od glume, plesa i pjesme. Na Gračacu su sve svoje adventske aktivnosti usmjerili u humanitarne svrhe. U Prozoru je u organizaciji KSC Prozor-Rama održan sajam. A cijeli adventsko-božićni program završio je predstavom „Najljepše je biti zajedno“ dječjeg ansambla pri Kulturno-sportskom centru Prozor-Rama.

Na kraju! Želimo Vam još jednom sretnu i uspješnu 2022. godinu u zdravlju, miru i veselju, bez koronavirusa i različitih ograničenja. I naravno, pratite i čitajte Ramski Vjesnik, vaš izvor informacija. Ako imate vijest ili neki prijedlog javite se na e-mail [email protected] ili porukom na službenu Facebook stranicu.

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar