Što je obilježilo 2022. godinu i koje vijesti su najviše čitane na Ramskom Vjesniku

Što je obilježilo 2022. godinu i koje vijesti su najviše čitane na Ramskom Vjesniku

Godina 2022. je istekla i već se nalazimo u drugom danu 2023. godine za koju se nadamo da će biti bolja nego prethodna i tako je iz godine u godinu. Ramski vjesnik je tijekom protekle godine pratio sva događanja na području općine Prozor-Rama i to u prvom planu, ali i događaje iz Bosne i Hercegovine i okruženja.

Objavljene su tisuće članaka s više milijunskim čitanjima i mnoštvo zanimljivih fotografija svakog događaja. Izdvojili smo događaje koji su obilježili 2022. godinu i koji su ujedno bili najčitaniji na našoj stranici:

Početak gradnje tvornice GS Rama

Postavljanje kamena temeljca i početak gradnje tvornice GS Rama u poslovnoj zoni Izlaz svakako je događaj koji je važan za Ramu. Ta vijest je izazvala veliku pozornost javnosti. Prije polaganja kamena temeljca koji se dogodio 31. listopada 2022. godine prethodili su razgovori, donošenje Odluka na Općinskom vijeću Prozor-Rama, kupovina zemljišta od države BiH te potpisivanje Ugovora između općine Prozor-Rama i GS Holding GMBH Regensburg.

Prvi put nakon 40 godina u Prozor-Rami položen kamen temeljac za suvremeni proizvodni pogon

Općina Prozor-Rama kupila zemljišta za potrebe izgradnje dijela Poslovne zone „Izlaz“ u mjestu Varvara

Općinsko vijeće jednoglasno dalo suglasnost za potporu i osnivanje tvornice “GS – Rama”

Općina Prozor-Rama potpisala ugovor s njemačkim GS Holdingom o izgradnji tvornice metalskih proizvoda

Izgradnja tvornice GS “Rama” ponovno na udaru

Nastavljena je borba s JP Elektroprivreda HZ HB  za zakonom određena sredstva

Općina Prozor-Rama je i kroz proteklu godinu pravnim putom nastavila borbu s JP Elektroprivreda HZ HB  za sredstva koja joj pripadaju po zakonu. Izrečena je prvostupanjska presuda kojom Elektroprivreda treba Općini isplatiti s pripadajućom kamatom oko sedam milijuna KM. Do kraja godine to nije učinjeno.

OPĆINA PROZOR-RAMA DOBILA JOŠ JEDNU TUŽBU PROTIV ELEKTROPRIVREDE

Nastavljena izgradnja posebno vrijednog ekološkog projekta Ekopark

Nastavljena je izgradnja Ekoparka nakon što je završena sortirnica i stavljena u funkciju. Započeli su radovi na izgradnji kolektora otpadnih voda, a kompostana je dovedena do završne faze. Općina Prozor-Rama je prva u Bosni i Hercegovini  koja gradi ovakav park u kojem će se moći vršiti kompostiranje i recikliranje guma na uređaju Shredder.

Nastavljena je je izgradnja lokalnih putova od kojih valja istaknuti put Izlaz-Orašac. Naravno, tu su i brojni lokalni putovi s prilazima.

EKO PARK PROZOR-RAMA: U tijeku izgradnja bioaeracijskog pročistača otpadnih voda

EKO PARK: Uređenje platoa

Započela je gradnja tržnice

Općina Prozor-Rama do sada nije imala adekvatnu gradsku tržnicu zato je takav projekt bio neophodan. U tržnici  čiji je završetak planiran u 2023. godini domaći proizvođači će moći prodavati svoje proizvode. Također će imati ribarnicu, restoranski dio i svoj parking.

PROZOR: Otpočeli radovi na izgradnji tržnice vrijedni milijun i pol KM

Nakon stanke ponovno su održani Dani šljive i revitalizacija šljivika te novi nasadi šljive

Koronavirus je dosta stvari promijenio, usporio i zaustavio neke projekte kako u cijelom svijetu tako i u općini Prozor-Rama. Zbog mjera koje su bile propisane nije bilo mogućnosti održavanja tradicionalnog sajma Dani šljive. Nakon popuštanja epidemije i mjera sajam je održan ponovno u Prozoru i to po petnaesti put.

“DANI ŠLJIVE 2022”: Svečano otvoren 15. sajam poljoprivrede, prehrane i turizma u Prozor-Rami

“DANI ŠLJIVE 2022”: Uz zabavni program uručene nagrade najboljim izlagačima

Rama je već odavno prepoznata kao kraj u kojem uspijevaju najslađe šljive. Stoga je općina Prozor-Rama i kroz 2022. godinu kroz udrugu „Eko plod“ omogućila revitalizaciju postojećih nasada šljive, ali i formiranje novih šljivika. Tako je ove godine dodijeljeno i više od

Udruga “Eko-plod” započela podjelu sadnica za podizanje novih i revitalizaciju postojećih nasada šljive

Dodijeljene još 3654 sadnice šljive za nove i revitalizaciju postojećih voćnjaka

S radom započelo odjeljenje općinskog suda

Općinski sud Konjic otvorio je vrata Odjeljenja suda u općini Prozor-Rama. Novo odjeljenje svečano su otvorili načelnik općine Prozor-Rama dr. Jozo Ivančević, gosp. Suad Balić, ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNŽ, gosp. Admir Suljagić, direktor Tajništva Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH te u ime gđe Almine Ćilić, predsjednice Općinskog suda u Konjicu, Odjeljenje suda u Prozor-Rami službeno je otvorila gđa Aida Šain, predsjednica građanskog odjeljenja Općinskog suda u Konjicu, sutkinja.

OPĆINA PROZOR-RAMA: S radom otpočelo Odjeljenje suda Općinskog suda u Konjicu

Ramske šume tražena roba

Zbog ne postojanja Zakona o šumama u HNŽ-u ramske šume su postale tražena roba. Sječa se događa unatoč protivljenju mještana i općine Prozor-Rama. Održana je tematska sjednica Općinskog vijeća, slane su prijave i pisma nadležnim institucijama, a nadležno županijsko ministarstvo je priznalo da nema kontrolu jer nema zakona. Tko je kriv? Zna se.

Šumsko bezakonje u HNŽ-u moglo bi uništiti ramske šume?

Tko će zaustaviti nelegalnu sječu šume u općini Prozor-Rama

“Šume Hercegovačko-neretvanske” nastavljaju nezakonitu sječu, Općina uputila novu Prijavu

TEMATSKA SJEDNICA: Šumarstvo u začaranom krugu bezakonja, bez rješenja na vidiku

Početak godine je obilježila još uvijek aktualna korona kriza, a onda je došao rat u Ukrajini

Još uvijek je bila aktualna korona kriza, zbog epidemiološke situacije prekinuta nastava u školama nastavljena je 24. siječnja 2022. No, situacija se stabilizirala te se sve nekako vratilo u normalu. Kakve je i koje posljedice ostavila epidemija koronavirusa nitko još nije uspio zbrojiti. One su vidljive na mnogom područjima.

Epidemiološka situacija u općini Prozor-Rama polako se stabilizira

 

Na to se dovezao rat u Ukrajini u čije ime su izazvane brojna ekonomska previranja. Je li to bilo opravdano malo tko će znati. Znaju to samo bjelosvjetski moćnici.

OPĆINA PROZOR-RAMA: Obavijest o prelasku na redovitu nastavu

U Prozoru postavljen spomenik ramskom gastarbajteru

U Prozoru je postavljen spomenik ramskom gastarbajteru, djelo akademskog kipara Petra Dolića. To je bila zahvalnost i odraz našim djedovima i očevima koji su ostavljali svoju obitelj i odlazili u nepoznato. S njima i njihovim teško zarađenim novcima započelo je novo doba u Rami.

PROZOR: Svečano otkriven spomenik ramskom gastarbajteru

Ustirama postavila spomenik braniteljima

U Ustirami su mještani izgradili spomen obilježje za sve poginule iz Ustirame u Domovinskom ratu.

Na Ustirami otkriven spomenik poginulim i nestalim braniteljima

GRADAC: Izvršena zaštita nalazišta

Na arheološkom nalazištu Gradac u Ljubuncima izvršena je zaštita otkrivene rimske čatrnje i otkrivene ranokršćanske crkve. Na ovaj način nalazište je jednim dijelom stavljeno na raspolaganje posjetiteljima. Prvi turisti su stigli iz Njemačke.

GRADAC: Započeli radovi na zaštiti rimskog vodospremnika

ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE GRADAC: Stigli prvi turisti i to iz Njemačke

FOTO: Obnova rimske cisterne na arheološkom nalazištu Gradac

POLITIKA: Raspušten Općinski odbor HDZ 1990 Prozor-Rama  i najavljeno formiranje stranke

Vodstvo HDZ 1990 raspustilo je Općinsku organizaciju Prozor-Rama zbog stalnog protivljenja sluganskom odnosu prema HDZ-u skrivenom iza HNS-a. Bivši članovi općinske organizacije i svih deset zastupnika u Općinskom vijeću Prozor-Rama dali su podršku radu dr. Joze Ivančevića, načelnika općine te su započeli rad kao neovisni vijećnici. Najavljeno je osnivanje nove političke stranke što je izazvalo veliku pozornost ne samo u BiH nego i u širem okruženju.

Odgovor dr. Joze Ivančevića na raspuštanje Općinskog odbora HDZ 1990 Prozor-Rama

Raspušteni Općinski odbor HDZ 1990 Prozor-Rama i vijećnici dali potpunu potporu dr. Jozi Ivančeviću

OPĆINSKO VIJEĆE: Vijećnici izabrani s liste HDZ-a 1990 napustili stranku i formirali neovisan klub vijećnika

Najava osnivanja nove stranke sa sjedištem u Rami izazvala veliku pozornost

U 2022. godini, točnije 2. listopada, održani su opći izbori. U općini Prozor-Rama nije bila uspostavljena adekvatna kontrola provedbe izbornog procesa pa su se događale brojne malverzacije i nagli porasti izlaznosti na pojedina biračka mjesta. Do općine Prozor-Rama pristigle su mnoge primjedbe na regularnost izbora.

Stiglo više prijava za nepravilnosti tijekom izbora u općini Prozor-Rama

Prvi put u povijesti netko iz Rame na izboru pjesme za Euroviziju

Marko Bošnjak je još u Pinkovim zvjezdicama osvoji srca mnogih svojim glasom. Svoju glazbenu karijeru je nastavio odlaskom na školovanje u Hrvatsku. Sudjelovanjem na Dori ušao je u izbor za pjesmu koja bi Hrvatsku predstavila na Euroviziji. Osvojio je izvrsno drugo mjesto iako smo svi očekivali prvo i odlazak na Euroviziju. Mišljenja javnosti u Hrvatskoj su oko toga ostala podijeljena, no to ga nije omelo da nastavi te je snimio spot u svojoj Rami, odnosno, na Ramskom jezeru. Ovaj spot u javnosti izlazi 13. siječnja ove godine.

MARKO BOŠNJAK: Izvrsno drugo mjesto za ramskog slavuja na Dori ’22!

Zavirite s nama na snimanje novog spota Marka Bošnjaka

I u području sporta bilo je zanimljivo

Nogometaši HNK Rama osvojili su Kup HNŽ-a i to je njihov prvi trofej. Ramski košarkaši su nakon nekoliko godina pauziranja ponovno zaigrali sa seniorskim sastavom te su u borbi za prvo mjesto lige mladih Košarkaškog saveza Herceg-Bosne.

Seniori HKK “Rama” u prijateljskoj utakmici ugostili “Iskru” iz Bugojna

Mjeseci studeni i prosinac su u Rami bili vatreni. Angažirano se pratilo Svjetsko prvenstvu u Kataru. Navijačka euforija je doživjela svoj vrhunac kada su hrvatski nogometaši, Vatreni, osvojili brončanu medalju. Bilo je napeto i za infarkta, a onda su neke zanimljive sudačke odluke dale do znanja kome je pehar namijenjen.

Godinu su obilježili i tragični događaji

U Kovačevom Polju stradala su dvojica mladića od kojih je jedan preminuo.

Iznenada je preminuo bivši košarkaš HKK “Rama” Davor Ivančić. Posebno je mnoge uzdrmala iznenadna smrt studentice Josipe Cvitanović.

Veliku tugu izazvala je tragična smrt druželjubivog mladića Mate Babića Babića.

Na vječni počinak ispraćen ramski košarkaš Davor Ivančić

Dvojica mladića dovezena u Dom zdravlja “Rama”, jedan preminuo, drugi prebačen u bolnicu

Josipa Cvitanović (2001.-2022.)

Smrtno stradala jedna osoba u teškoj prometnoj nesreći kod Ripaca

Djevojčica zvana hrabrost

Pisali smo i o djevojčici Katarini Franjušić koju smo nazvali „djevojčica zvana hrabrost“ zbog njene odvažnosti i optimizma unatoč višegodišnjoj borbi s teškom bolešću. Ona je primjer kako se trebamo nositi s teškoćama u životu. Za nju i druge kojima je potrebna naša podrška, ne financijska, nego ona prava ljudska od srca, Mažoretkinje “Rama” organizirale su koncert „Humanitarna božićna bajka“ kada svi posjetitelji nisu mogli stati u Dom kulture u Prozoru.

Djevojčica zvana Hrabrost

Nakon trideset godina život se vraća u Pajiće

Pajići su najistočnije selo u općini Prozor-Rama. Tijekom rata ovo selo je potpuno sravnjeno sa zemljom. Prvi se vratio Ivan Pajić Ćeko te pokrenuo s rođakom Radom Vidovićem farmu goveda. Bio je to povratak nakon 28 godina. Izgradio je privremeni smještaj.

No, dogodila se i izgradnja male obiteljske kuće za obitelj Marije Pajić. Potporom Saudijskog fonda i općine Prozor-Rama život se vratio u Pajiće na mala vrata. To potvrđuje i prvo božićkovanje u Pajićima. Isti fond je podržao još devet obitelji na području općine Prozor-Rama, a jedna od tih kuća je u blizini Pajića, u Banja lučici.

Život ide dalje, a mi ga samo trebamo pratiti i hvatati nove prilike ne dopuštajući da nas bilo što obeshrabri. SRETNA I USPJEŠNA NOVA GODINA U ZDRAVLJU I MIRU!

Nakon 30 godina zacrvenio se još jedan krov u razrušenim Pajićima

Prikupljeno 237 doza krvi

Stanovnici općine Prozor-Rama i 2022. godine pokazali su svoju humanost. Crveni križ općine Prozor-Rama u suradnji sa Zavod za transfuziju SKB Mostar organizirao je četiri redovne akcije u Prozoru i jednu u suradni s Mjesnom zajednicom Ustirama. U tim akcijama prikupljeno je 237 doza krvi koja nekome život znači.

Prikupljene 74 doze krvi na četvrtoj redovnoj akciji

Crveni križ općine Prozor-Rama pokrenuo je u predbožićno vrijeme akciju prikupljanja sredstava za nabavku specijaliziranog vozila za potrebe osoba s invaliditetom.

Akcija “DANI DARIVANJA – za djecu s poteškoćama u razvoju” i dalje traje, uljepšajmo im život potporom nabavci specijaliziranog vozila

 

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar